Get Adobe Flash player

Warsztaty kulinarne klasy 1a

W przygotowaniu sześciu potraw pomagali im uczniowie klasy II gastronomicznej z Ekonoma wraz z instruktorkami zawodu. Najpierw była część teoretyczna, czyli analiza piramidy żywieniowej oraz czytanie etykiet na produktach w poszukiwaniu dobrych i złych składników. Przyniesione przez nas produkty nie zawierały żadnych zbędnych składników i posłużyły do przygotowania w zespołach zdrowych, pożywnych i bardzo smacznych potraw. Przygotowaliśmy obiadowy przebój popularności wśród dzieci, czyli nugettsy z piersi kurczaka, ale nie smażone, tylko pieczone i panierowane w płatkach kukurydzianych. Były też pyszne placuszki z tartej cukinii i marchewki oraz kotleciki jajeczne. Na deser było ciasto szpinakowe – zielone z bitą śmietaną – pyszne, batoniki musli bez cukru (z miodem) na bazie płatków owsianych i bakalii oraz do wypicia napój Shreka, czyli koktajl jabłkowo-szpinakowy. Wszyscy dzielnie radzili sobie w kuchni, pracowali z zapałem i zgodnie ocenili, że potrawy udały się znakomicie i tak też smakowały, co niniejszym osobiście potwierdza wychowawczyni Małgorzata Sandułow.


...::: MIGAWKI :::...