Get Adobe Flash player

Spotkanie z pracownikiem Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej

Spotkanie podzielone było na dwie części, pierwsza to pogadanka połączona z prezentacją multimedialną na temat zasad prawidłowego odżywiania. Zostały omówione najczęściej popełniane błędy żywieniowe, które prowadzą nie tylko do nadwagi i otyłości, ale również do wielu chorób. Uczniowie dowiedzieli się również jak ważną role w naszej diecie odgrywa dobrze skomponowane śniadanie (w tym drugie śniadanie) ,  jako podstawowego posiłku w ciągu dnia, oraz to - co i ile spożywamy. Uczniowie aktywnie uczestniczyli w dyskusji oraz chętnie wypowiadali się na temat swoich nawyków żywieniowych.

Druga część spotkania to przygotowanie przez uczniów drugiego wartościowego śniadania z produktów takich jak: owoce, jogurty naturalne, bakalie, orzechy oraz degustacja. Dzieci wspólnie zjadły śniadanie w miłej atmosferze.

Małgorzata Mizińska, Katarzyna Piasecka